Je bent nooit te jong om te leren omgaan met geld. Leren hoe je het verdient en hoe je het uitgeeft of spaart. Het is bewezen dat kinderen die hier van jongs af aan mee opgevoed worden, het later financieel beter zullen doen. De ideale leeftijd om deze basis te leggen is tussen 6 en 12 jaar. In deze blog geef ik je graag enkele tips om deze basis te leggen.  • Geef je kind zakgeld. Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar leren kinderen tellen. Dit is de ideale moment om te beginnen met zakgeld. Begin met een klein bedrag en leg uit wat ze hiermee kunnen en mogen doen. Zakgeld is geen loon, hiervoor hoeven ze niet te werken. Het is de bedoeling dat dit geld ongedwongen en vrij uitgegeven kan worden.

  • Geef een vast bedrag op een vaste dag. Dit leert hen dat het geld geen kraan is die altijd stroomt. Er komt op een vaste dag, een vast bedrag binnen. Zo hebben ze altijd iets om naar uit te kijken. In hun volwassen leven gaan zij ook (in de meeste gevallen) slechts 1 keer per maand loon krijgen waar ze dan mee aan de slag moeten. Hoe royaal hun baas ook is, hij zal niet zomaar een extra loon uitkeren omdat ze er naar vragen.

  • Betaal niet voor huishoudelijke klusjes. Betaal je kind niet voor elk klusje dat ze thuis moeten doen. het is enerzijds een handige manier om hen te leren dat ze moeten werken voor hun geld te verdienen. Aan de andere kant gaan zij op langere termijn niks meer in het huishouden doen, zonder hier iets voor terug te krijgen. Als ze later volwassen zijn moeten zij ook dingen gaan doen zonder dat zij hier steeds iets voor in de plaats krijgen.

  • Leer je kind kiezen. In het leven kan je nu eenmaal niet alles hebben. het is dan ook van groot belang dat je kind leert kiezen. Natuurlijk is het leuker om heel hun verlanglijstje te krijgen, maar dit kan uiteraard niet.

  • Leer je kind sparen. Tijdens de financiële opvoeding is het belangrijk ook mee te geven dat je voor bepaalde zaken nu eenmaal moet sparen. Soms moet je nu eenmaal je behoefte kunnen uitstellen. Bedenk samen met hen een spaarplan, en overloop dit regelmatig. Bekijk met hen hoeveel ze nodig hebben, in welke tijd ze dit kunnen bij elkaar sparen.

  • Het mag wat kosten. Laat hen ook de praktische kant van geld zien. Neem hen mee naar de winkel en betaal met cash geld. Dit geeft een duidelijker beeld van hoeveel geld er nodig is om de boodschappen te betalen. Vergelijk producten en betrek hen hier in, dit zal een positief effect hebben op de dag dat zij zelf boodschappen moeten gaan doen. Vertel gerust, zonder te veel druk een keer, hoe duur sommige dingen zijn.

  • Reclame. De reclame wereld is er op getraind kinderen te viseren. Van een heel jonge leeftijd worden kinderen aangevallen met reclame. Denk maar aan de merchandising van studio 100 tot de videogames van tieners waar verborgen reclame achter schuil gaat. Maak je kind hierop attent en bespreek met hen de trucjes die ze toepassen om je te overhalen om deze zaken te kopen.

  • Een eigen bankrekening. Open een zichtrekening. Je kan hen leren dat ze het geld dat ze krijgen van oma en opa hier perfect op kunnen storten, het leert hen omgaan met een bankkaart en letten op limieten dat dit met zich meebrengt. Dit is zeker aan te bevelen vanaf 12 jaar.

  • Geef het goede voorbeeld Een kind is nog het meeste gevoelig aan de dingen die hij ziet van mama en papa. Dit wil zeggen dat ook jij je zaakjes op orde moet hebben, wil je het goed aanleren aan je kroost. Wanneer een kind enkel en alleen ziet dat jullie veel en makkelijk aankopen, zal het geld snel aanzien worden als iets eindeloos.

  • Schulden. Praat open en eerlijk met je kind over de gevolgen van het slecht beheren van geld. Maak ze niet bang, maar alert! Het is belangrijk dat zij ook weten dat geld ook een negatieve kant heeft als je het niet goed beheert.